Erotische groothandel EDC ziet enorme kansen op Chinese markt

Een jaar geleden had EDC-directeur Eric Idema nog geen plannen voor het bestieren van de Chinese markt, maar nu ligt de markt hem daar aan de voeten.

by Azoya

Een jaar geleden had EDC-directeur Eric Idema nog geen plannen voor het bestieren van de Chinese markt, maar nu ligt de markt hem daar aan de voeten. De erotische groothandel EDC heeft verregaande plannen om te exporteren naar China, zo valt te lezen in het Dagblad van het Noorden van afgelopen zaterdag.

EDC produceert en verhandelt erotische speeltjes en waren onder de naam Easytoys. In negen jaar groeide het bedrijf uit van een eenmansbedrijf tot de nummer zes op de ranglijst van Europese producenten. Grote namen als Beate Uhse en Pabo is hij al voorbij gestreefd. En met China als potentiele markt met een waarde van 13 miljard euro is zijn ster rijzende, want vooralsnog is hij de enige buitenlandse producent.

Idema deed geen handelsmissies om z’n contacten te leggen. Ook schakelde hij geen exportexperts in. Hij werd overvallen door een bezoek van de Chinese partij Azoya, die graag met hem in zee wil. EDC kwam uit onderzoek van een Europese agent als beste uit de bus, vooral omdat ze veel aandacht hebben voor kwaliteitscontrole. “We zijn daarheen gegaan en hebben ons plan gepresenteerd”, zegt Idema in het Dagblad van het Noorden.

Inmiddels werkt EDC al een half jaar aan de voorbereidingen voor de marktintroductie. Het gaat dan onder andere om het vertalen van 12.000 beschrijvingen van producten en het regelen van de betaalwijze. Opvallend is dat de speeltjes in China worden gemaakt, maar dat ze sowieso wel een retourtje Veendam gaan maken. “De Chinezen vertrouwen hun eigen spullen niet meer. In Europa stellen we veel hogere eisen”, aldus Idema.

Volgens de directeur biedt China enorme kansen en gaat het mogelijk om vele miljoenen aan handel. Het bedrijf is in Europa ook al breed actief. Als de Chinese handel straks op gang komt, heeft EDC ook al een nieuw doel. Dan willen ze de VS veroveren.